
erfbelasting:
Eén van de vele manieren die mensen met een vermogen hebben om belastingen te vermijden. En dan maar klagen dat de Overheid kreunt onder die profiteurs van zieken en werklozen. Misschien toch ook eens kijken of iedereen wel zijn eerlijk deel bijdraagt?
Privévastgoed schenken tegen nultarief: Vlaamse gunstregeling voor familiebedrijven.
Vlaams Parlementslid Bram Jaques van Groen vroeg de cijfers op bij Vlaams minister van Financiën Ben Weyts (N-VA). Daaruit blijkt dat vorig jaar een recordaantal Vlamingen een beroep deed op die formule: liefst 1.670 Vlamingen met een familieonderneming schonken samen 7,35 miljard euro aan hun erfgenamen, zonder daarop belastingen te betalen.
Zo was er het fameuze slagersarrest in 2020, waarbij een slagerszoon de zaak van zijn vader erfde. In die vennootschap had de vader ook privévastgoed ondergebracht. De Vlaamse Belastingdienst weigerde de regeling toe te passen, de erfgenamen vochten dat aan en de rechter gaf de slagerszoon gelijk.
En een jaar geleden stelde een ander vonnis dat de hele gunstregeling ook voor vrije beroepen, zoals artsen of architecten, kan worden gebruikt. Meer nog: de familieleden hoeven diezelfde activiteit niet eens verder te zetten.
https://www.facebook.com/WaseDierenbescherming/ op 18-05-2025
Met ongeloof, verdriet en een diepe verontwaardiging schrijven wij u deze brief. Wij, als Dierencentrum Waasland, kregen het hartverscheurende nieuws dat een genereuze nalatenschap van 187.000 euro – geschonken door een dierbare vrouw met een groot hart voor dieren – volledig opgaat in belastingen. Niet één cent blijft er over voor de dieren waarvoor zij haar leven lang zoveel liefde en zorg heeft gekoesterd.
Laat dat even bezinken: een laatste wil, een ultiem gebaar van medemenselijkheid, verpletterd door een kille, onmenselijke fiscale regeling.
Deze dame, ernstig ziek en niet meer in staat haar testament aan te passen, vertrouwde erop dat haar levensspaargeld goed terecht zou komen. Dat haar bijdrage het verschil zou maken voor honderden dierenlevens. Maar wat krijgen we? Een klap in het gezicht. Haar wens, haar nalatenschap, wordt simpelweg door de overheid gestolen onder het mom van een duolegaat dat sinds 2021 fiscaal volledig is uitgehold.
Wat voor samenleving zijn we aan het worden, als zelfs goede doelen die geen winst maken, maar dag in dag uit strijden voor de meest kwetsbare wezens, financieel kapot worden gemaakt door het systeem?
En wat het nóg cynischer maakt: de Vlaamse overheid wist perfect wat ze deed. De meeste mensen maken hun testament op vanaf hun zestigste. Dat betekent dat de overgrote meerderheid van deze duolegaten nu komt van mensen tussen 75 en 100 jaar oud – mensen die vaak niet meer in staat zijn hun testament aan te passen, of simpelweg niet op de hoogte zijn van de wetswijziging. Ondertussen blijft het duolegaat in Brussel en Wallonië gewoon bestaan. Waarom kunnen Vlaamse goede doelen wél door de overheid gepluimd worden, terwijl dezelfde regeling elders in het land gewoon blijft gelden?
Dit is geen fiscaal beleid – dit is misbruik.
Wij voelen woede. Onmacht. Verdriet. Want wij zagen deze gift als een kans om te investeren in broodnodige infrastructuur, verzorging, levensreddende zorg. Maar nee – alles verdwijnt in de bodemloze put van de fiscus. Is dit rechtvaardigheid? Is dit hoe we in Vlaanderen omgaan met mensen hun laatste wensen?
Het is een klucht. Een tragedie. En het is een schande.
De nalatenschap van deze vrouw, meer dan 2 miljoen euro, werd verdeeld onder vijf goede doelen en twee erfgenamen. Wat een eerbetoon aan haar gulheid had moeten zijn, verandert nu in een leeg gebaar, een boekhoudkundig drama. Want het bedrag dat onze organisatie werd toegewezen – bijna 187.000 euro – wordt volledig wegbelast. En dat geldt ook voor de andere goede doelen.
Wij roepen luid en duidelijk: dit moet stoppen. Goede doelen moeten opnieuw recht krijgen op een eerlijke behandeling binnen het erfrecht. Nalatenschappen zijn geen luxe-extra's – ze zijn essentieel voor onze werking. En elk jaar opnieuw worden testamenten opgesteld zonder dat mensen beseffen dat hun giften letterlijk in rook opgaan door dit onrechtvaardige duolegaat-systeem.
Laat dit dus een waarschuwing zijn.Aan elke burger met het hart op de juiste plaats: controleer uw testament. Spreek met uw notaris. Uw wens kan alleen werkelijkheid worden als het systeem u niet tegenwerkt.
En aan de beleidsmakers: doe uw werk. Herstel het vertrouwen. Geef mensen de zekerheid dat hun vrijgevigheid niet voor niets is.
uizvraag: volgens de nieuwe Arizona-regering gaat zij de "sterkste schouders" doen bijdragen, maar wie gaat de meerwaardebelasting betalen?
https://www.facebook.com/raoul.hedebouw.pvda/videos/592197443625777